keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

JUHANNUSBLOGI

Kausi 2013 on lähtenyt komeasti käyntiin ja yli 70 -senttisiä taimenia on mittautettu jo yksitoista kappaletta, suurin 73 -senttinen peto. Kuusikymmentä senttiä on mennyt rikki jo yli neljäkymmentä kertaa.  Kun koskessa on kookasta taimenta, ja suosittelemme riittävän tukevien kalastusvälineiden käyttöä. Kolmosen välineillä suurta taimenta joutuu väsyttämään liian kauan ja se saattaa johtaa kalan menehtymiseen.

Joten perukkeeseen riittävästi paksuutta, ja reippaat otteet käyttöön väsytyksen aikana. Kyllä kuusikymmensenttinen taimen pitää saada parissa minuutissa haaviin ja kuvaan.  Viikon alussa kalastajat saivat saaliiksi ja vapauttivat neljä noin viisikymmensenttistä taimenta joilla kaikilla oli pupaimitaatio ja ohut perukkeenpätkä suussaan. Joten maalaisjärkeä saa ja myös pitää käyttää, sillä taimenien hyvinvointi on meidän kaikkien kalastuksen perusta. Joten mieluummin hieman tukevampi perukkeenkärki, eli 0,20 – 0,24 mm:ä, kun kuoriutumiset ovat käsillä. Ja nopea sekä tehokas väsytys.

Vuorokausirauhoitus on voimassa aina

Kalastuslupa alkaa kesä- heinäkuussa kello 18.00 ja loppuu seuraavana päivänä kello 15.00. Rauhoitus on voimassa aina, vaikka yksi porukka olisi varannut koko kosken. Kolmen tunnin päivärauhoitus antaa kosken ja kalojen rauhoittua hetken ja samalla kalastajien mahdollisuudet paranevat. Alku- ja loppukaudesta päivärahoitukseen saattaa tulla muutoksia, tiedot löytyvät Äyskosken blogisivuilta.

Veden lämpötila on noin 16 astetta ja kalat ovat aktiivisia hämärän aikaan. Tällä viikolla taimenet näyttävät tankkaavan pienillä, noin 2 -3 -senttisillä pikkuahvenilla, joten suuri tinseli ei välttämättä toimi. Päivällä kannattaa uittaa myös ihan perinteisiä, hieman räikeämpiä putkiperhoja - saatat yllättyä.

Koskella kävi viime viikon aikana muutama isä-poika porukka kalassa ja se on aina ilahduttavaa. Mikä on hienompaa kuin opettaa perhokalastuksen saloja omalle jälkikasvulleen. He kuitenkin pitävät huolta uhanalaisten taimenkantojen tilasta sitten, kun me olemme jo paremmilla kalavesillä. Joten pakkaa jälkikasvu autoon ja tule Äyskoskelle opettelemaan perhokalastusta. Kalansaannin voimme taata, sillä Äyskosken Lohibaarin altaista löytyy hienoja kirjolohia. Lisäksi Lohibaari savustaa tai loimuttaa ne tarvittaessa kotiin viemisiksi. 

Juhannus on keskikesän suuri juhla ja taianomainen aika. Saa nähdä kuka saa juhannuksen suurimman taimenen koskelta. Kirjoittaja aikoo ainakin yrittää.

Kireitä siimoja, Juha Jormanainen


Jyrki Holopainen ja 72 senttiä syytä hymyyn

 Vavan pitää olla mutkalla kun taimenta väsytetään.


Koskella käy ilahduttavan paljon nuoria kalamiehiä isiensä kanssa perhokalastusta oppimassa. Eppu esittelee ihan itse saamaansa taimenta.