keskiviikko 30. toukokuuta 2012

KOSKESSA ON VETTÄ JA KALAA

Tervehdys hyvät kalamiehet ja naiset. Kevät on hieman myöhässä ja vesi on koskessa ja järvialtaissa ennätyksellisen korkealla. Paikallisten mukaan vesi on viime kerran ollut yhtä korkealla vuonna 1984. Tulva tulee kestämään asiantuntijoiden mukaan kesäkuulle ja se tekee kalastuksesta haastavaa. Kahlaaminen on monin paikoin jopa mahdotonta ja kahluusauvan käyttö on suositeltavaa.

Viikko 20 oli kalastuksellisesti suorastaan erinomainen. Lähes joka päivä saatiin taimen joka oli pituudeltaan 60 senttiä tai yli. Suurin taimen oli 64 senttiä pitkä ja painoi arviolta noin kolme kiloa. Viikon aikana veden lämpötila nousi kuudesta asteesta kymmeneen ja se aktivoi taimenet. Ahvenet saapuivat myös koskeen, joten taimenilla riitti ruokaa ja painotettu ahvenstreamer oli kokeilemisen arvoinen.

Vaikka vettä koskessa oli todella paljon, ottihaluisia kaloja löytyi jopa kovimmistakin kuohuista ja käytännössä kalaa saatiin ympäri koskea. Kaloja saatiin niin kävelysillan yläpuoleiselta kivikolta, kävelysillan alta, harjuspoolista, alimman pohjapadon yläpuolelta sekä puskan edustalta. Viikon ykkösperho oli monella kalastajalla reilunkokoinen, noin seitsemänsenttinen musta streamer jota uitettiin suhteellisen hitaasti. Taimenet eivät vielä kauden tässä vaiheessa kelpuuta nopeasti uitettua perhoa.

Patolan suvanto on tällä hetkellä kunnon koski ja vauhdikas niva, mutta kalojen löytäminen on ollut vaikeaa. Jos haluat kalastaa Patolaa veneestä, ota yhteys Juha Jormanaiseen, (0400 851 911, jij@dlc.fi) joka toimii soutajana ja oppaana. Tähän aikaan ja tällä vedenkorkeudella mahdollisuus suurtaimeneen
(65 cm+) on todella realistinen. Kalan väsyttäminen veneestä on kohtuullisen helppoa ja suurtaimenen perään pääsee veneellä jouhevasti.


Päivärauhoitus alkaa 1.6.

 Ensimmäinen kesäkuuta Äyskoskella alkaa päivärauhoitus, joka tarkoitta sitä että kaikki kalastus on kiellettyä koskella välillä kello 15.00 – 18.00. Rauhoitus antaa taimenille hetken hengähdystauon ja uudet kalastajat pääsevät koskelle joka on saanut olla hetken rauhassa. Tämä rauhoitus on kaikkien eduksi ja se tulee näkymään positiivisesti myös saalistilastoissa.

Muistakaa jättää saalistietolomakkeet mahdollisimman tarkkaan täytettyinä, se auttaa meitä kosken kalakantojen kehittämisessä. Respan tiskillä on myös musta saalispäiväkirja ja toivomme että mahdollisimman moni kirjoittaisi myös siihen saalinsa ja tunnelmia koskelta.

Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä ja hieman viileämmät ilmat eivät päästä vedenlämpötilaa nousemaan liikaa. Uskon että edessä on sellainen kesäkuu, että se tulee jäämään historiaan suurten taimenten kesäkuuna. Jos megataimen on haavissa, kuvatkaa se mahdollisimman tarkkaan ja mitatkaa myös. Kauden suurimmasta taimenesta on luvassa erikoispalkinto ja kalasta tehdään näköisvalos ravintolan seinälle. Ja muistakaa että kovassa virrassa perukkeen kärjen on syytä olla luokkaa 0,35 – 0,40 millimetriä.

Kireitä siimoja, Juha Jormanainen ja oppaat