lauantai 27. huhtikuuta 2013

ÄYSKOSKEN KALASTUS 2013



Hyvät kalastajaveljet ja -sisaret, uusi kalastuskausi on lähtenyt käyntiin korrikalastuksen merkeissä. Kovat yöpakkaset haittasivat sekä kalastusta että hyönteisten kuoriutumista, joten yhtään megakuoriutuista ei koettu. Kaloja saatiin silti olosuhteisiin nähden jopa hyvin ja suurimmalla pintaperhotaimenella oli mittaa 69,5 senttimetriä.

Tätä kirjoitettaessa (27.4.) koski on tulvassa ja se tietää hyvää alkukauden taimenennousun suhteen. Viikon päästä ensimmäiset isomukset alkavat viimeistään saapua koskeen ja silloin kannattaa olla paikalla.

Lohimaalla on uusi isäntä, Aki Siren, ja hän tulee esikuntineen kehittämään koskea entistä viihtyisämmäksi kalapaikaksi.  Suunnitelmissa on Patolan heittolaiturien kunnostaminen ja rannalle rakennetaan kookas laavu, jonka suojissa kalastajat voivat levätä, pitää sadetta, paistaa makkaraa ja nauttia eväitä. Lisäksi suurien kalojen (70 cm +) saajat saavat kuvansa hotellin aulan Hall of Fame -seinälle, edellyttäen että kala on dokumentoitu ja kuvattu asiallisesti. Timo Perälä jatkaa edelleen kalastuslupien sekä majoituksen myyntiä. Varaukset 0291935071 sekä sales@lohimaa.fi .

Vanhat säännöt vuorokausirauhoituksesta pysyvät ennallaan ja kosken valvontaa tullaan kiristämään huomattavasti. Salakalastajille tiedoksi, että kaikki ilman valtion kalastuksenhoitomaksua ja koskilupaa kiinnijääneet kalastajat joutuvat käräjille. Koskella tulee olemaan nollatoleranssi salakalastuksen suhteen.
 Kalalammikoiden toimintaa tullaan tehostamaan ja aika näyttää millaisia vesipetoja kirjolohien lisäksi saaliiksi saadaan - tulette hämmästymään.

Viime kausi oli tulvasta huolimatta erinomainen ja tässä tilastotietoutta. Kun saalispalautteiden kalat laskettiin yhteen, oli yli 40 -senttisten taimenien määrä hieman yli 1200, mikä on upea tulos. 61 – 65 -senttisiä taimenia saatiin kokonaista 87 kappaletta ja yli 65 -senttisiä taimenia 30 kappaletta – aivan uskomaton saavutus.  Lisäksi yli 30 -senttisiä harjuksia saatiin 152 kappaletta. Megataimenia, eli yli 70 -senttisiä saatiin viisi kappaletta, hieno saavutus sekin, mutta uskon että tulevien vuosien aikana 80 senttiä menee rikki taimenen osalta.

Kahluukielto on voimassa toukokuun loppuun perhokalastusalueella ja sitä pitää noudattaa tinkimättä. Me kaikki haluamme antaa luonnonkudusta syntyneille taimenlapsille mahdollisimman hyvän elämän alun Äyskoskessa. Tulevaisuus näyttää kalastuksen suhteen valoisalta ja pian allekirjoittaneella alkaa kevään rankka hauenkalastussessio. Tavoitteena on pitää luupäiden määrä koskessa mahdollisimman pienenä.

Tällä kaudella kalastuksen seuranta tulee olemaan huomattavasti tarkempaa kuin aikaisempina kausina. Joten kannattaa vierailla Lohimaan nettisivuilla ja blogisivuilla riittävän usein.

Kireitä siimoja kaudelle 2013, Juha Jormanainen.



Ville ja pulska kutuun valmistautuva harjus.




Lohimaan uusi isäntä Aki Siren.