maanantai 2. syyskuuta 2013

Äyskosken syysblogi
Tervehdys teille hyvät kalaveljet ja -siskot. Kesä tuli oli ja meni ja lohenkalastajille kesä oli aika ankea. Teno oli erittäin heikko, Namsen jäi 15 000 kiloon ja iso kala puuttui. Tornionjoella jokeen nousi 51 646 lohta mutta kalansaanti jäi heikoksi kiitos lämpimien vesien. Positiivista on kudulle pääsevien kalojen suuri määrä. 

Äyskoskellakin lämpimät vedet tekivät kalastuksesta haastavaa, mutta suuria, yli 60 sentin kaloja on saatu ennätyksellisen paljon. Tällä hetkellä, eli syyskuun alussa, koskessa on kalaa varsin hyvin. Mutta kun vesi on vielä lämmintä, kalat ovat aktiivisia lähinnä hämärissä ja lyhyen aikaa kerrallaan. Viime viikolla mittauksessa kävi kuitenkin useita parempia taimenia ja mikä ilahduttavinta, myös yli 50 -senttisiä harjuksia. Toivottavasti harjukset löytävät taas tiensä koskeen pienen tauon jälkeen. 

Taimenen kutu lähenee ja on erityisen tärkeää että lämpimässä vedessä kalat väsytetään mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. On erittäin suuri vahinko jos taimennaaras menehtyy liian pitkän väsytyksen ansiosta. Perinteisesti taimenen syysrauhoitus alkaa kymmenes syyskuuta ja me kaikki toivomme että vastuulliset kalastajat keskittyvät sen jälkeen harjuksen kalastukseen ja antavat täpläkylkien keskittyä suvunjatkamiseen.

Syyskuun alusta lähtien uistimessa saa olla vain yksi kolmihaarakoukku, jonka väkäset on puristettu kasaan. Tämä helpottaa huomattavasti kalojen vapauttamista, joten pihdit käteen ja väkäset lyttyyn koukuista.

Vesiperhosten kuoriutumiset jatkuvat vielä pitkälle syyskuun loppuun, joten kannattaa käydä koskella ja kokeilla vaikkapa kelluvalla foamipupalla, tulos saattaa yllättää. Vuorokausirauhoitus välillä 15.00 – 18.00 on poistettu sillä päivät lyhenevät ja joskus iltapäivällä kalat saattavat aktivoitua. Perukkeen päähän voi sitoa vaikka perinteisen Nalle Puhin – perho toimii edelleen suurelle taimenelle.

Sitten kun vedet kylmenevät, kosken alapuolinen suvanto täytyy hauista ja tarjoaa hauskaa luupäiden perhokalastusta. Kysy venettä vuokralle ja vietä hauska loppusyksyn päivä haukia perholla huijaten ja teet samalla arvokasta kalastonhoitotyötä.

Hyvää syksyn alkua, Juha JormanainenSyksy on yökalastuksen aikaa.