keskiviikko 29. tammikuuta 2014

ÄYSKOSKEN TALVIBLOGI HELMIKUU 2014

Tervehdys kaikille kalamiehille ja Äyskosken ystäville. Talvi on ollut toistaiseksi mielenkiintoinen, vähän lunta maassa ja paljon vettä koskessa. Toivotaan että lumikin sataisi maahan jotta saadaan keväällä sulamisvesiä ja kunnon kevättulva. Kosken kalastussääntöä on tarkistettu ja se löytyy tässä ohessa.

Tärkein tarkistus on kolmi- ja kaksihaarakoukkujen ehdoton käyttökielto uistinkalastuksessa sekä se että uistimessa saa olla vain yksi väkäsetön yksihaarakoukku. Tämän säännön noudattamista tullaan valvomaan tarkasti. Kevääksi kosken rannoille tulee kunnolliset kyltit joissa kerrotaan kalastusalueiden rajat.

Viime syksynä Patolan laituria hieman modifioitiin ja rikkoutunut osa poistettiin. Syksyllä rakennettiin myös uusia suojapaikkoja taimenenpoikasille ja kunnostettiin koskiuomaa.

Viime kauden aikana kalastus sujui kohtuullisen hyvin, mutta yksi kolmen hengen uistinkalastajaporukka sikaili kalastamalla uistimilla huomautuksista huolimatta perhokalastusalueella. Vesialueen haltija on tästä syystä määrännyt tämän kolmikon kalastuskieltoon Äyskoskella vuoden 2014 ajaksi. Säännöt on tehty noudatettaviksi ja valvonta tehostuu tulevan kauden aikana.

Talven selkä alkaa taittua ja pian ensimmäiset koskikorennot lentävät vaappuen koskelle. Sitä odotellessa toivotan hyvää talven jatkoa.

River keeperÄYSKOSKEN KALASTUSSÄÄNTÖ 2014

Luovutetaan jokaiselle luvan ostaneelle.

Äyskoskella harjoitetaan pyydystä ja päästä kalastusta ja se tarkoittaa että kaikki taimenet ja harjukset on päästettävä vahingoittumattomina takaisin veteen.  Käsittele vapautettavaa kalaa aina märin käsin ja jos suinkin mahdollista vältä kalaan koskemista. Väkäsetön koukku on helpointa poistaa kalan leuoista pihdeillä.

Hauet sen sijaan on syytä tappaa, samoin mahdolliset kirjolohet. Kylmästä vedestä saadut hauet kannattaa viedä savustamoon ja savustaa ne, maku on todella hyvä.

Perhokalastus on sallittua vain yksihaaraisilla ja väkäsettömillä koukuilla. Putkiperhoissa on sallittua käyttää vain yksihaaraista ja väkäsetöntä koukkua. Perhokalastusalueella kalastus on sallittua vain perhokalastusvälineillä, ei virvelillä ja heittokoholla.
Uistinkalastus on sallittua siten, että vieheessä saa olla vain yksi yksihaarainen ja väkäsetön koukku. KOLMIHAARAKOUKUT JA VÄKÄSELLISET KOUKUT ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY!

 Poikkeuksena on alasuvanto, jossa hauenkalastus on sallittua haukivieheillä Lenkkikivestä alavirtaan.

Kahluukielto on voimassa toukokuun viimeiseen päivään saakka perhokalastusalueella ja sitä pitää noudattaa tinkimättä. Me kaikki haluamme antaa luonnonkudusta syntyneille taimenlapsille mahdollisimman hyvän elämän alun Äyskoskessa.

Kalastajalla pitää olla luvanmyynnin yhteydessä luovutettava käsivarsinauha koko ajan näkyvillä kalastuksen aikana.
Kalastuslupa on aina henkilökohtainen, eikä sitä voi jakaa. Jos kalastajalla on mukanaan kavereita kalastusta seuraamassa, heillä ei saa olla mukanaan kalastusvälineitä, eivätkä he saa olla pukeutuneina kalastusvarusteisiin, esim. kahluuhousuihin tai perholiiveihin, eikä heillä saa olla kalastus/viehelaukkuja mukanaan.

Vuorokausirauhoitus koskella on voimassa 15.5. – 10.8. ja rauhoitus alkaa kello 15.00 ja päättyy 18.00. Tänä aikana kaikki kalastus ja kahlaaminen koskessa on kiellettyä, myös niiltä porukoilta jotka ovat varanneet koko kosken.

KALASTUSALUEET

Perhokalastus on sallittua koko koskialueella. Uistinkalastus on sallittua alkaen kosken niskalta aina Patolan heittolaiturin päähän saakka. Patolan laiturin jälkeen vain perhokalastus on sillä rannalla sallittua.  Uistinkalastus on sallittua kosken vastarannalla sillan yläpuolisesta yksityisalueen kyltistä alkaen aina lohilammikkojen vedenottopuroon saakka. Uistinkalastusta voi harjoittaa samalla rannalla myös alajuoksulla, alkaen lohilammikkojen poistouomasta aina venelaiturin päähän saakka.
 Kosken rannassa on kyltit kertomassa alueiden rajoista.

Luvanmyynnin yhteydessä kaikille kalastajille luovutetaan saalisilmoituslomake ja toivomme että ne palautetaan asianmukaisesti täytettynä. Ne auttavat kosken kalakannan seurannassa.

Toivomme kaikilta kalamiehiltä herrasmiesmäistä käytöstä ja muistetaan ottaa tyhjät tölkit ja muut roskat mukaan kosken rannoilta. Jos koskella havaitaan epäilyttäviä henkilöitä tai uistinkalastajia perhoalueella, siitä pitää informoida välittömästi luvanmyyntiin.

Sääntöjen rikkomisesta seuraa kalastusluvan tai kalastuslupien välitön peruuttaminen, eikä maksettua summaa palautetta.  Mikäli rike on toistuva tai törkeä, kutsumme poliisit paikalle asiaa selvittämään. Tiedossa on silloin käräjäreissu. Me kaikki toivomme, ettei näihin toimenpiteisiin tarvitse ryhtyä, mutta tarpeen vaatiessa lain kirjain toteutuu kaikessa armottomuudessaan.

Kireitä siimoja, vaan ei naamoja kaikille kalastajille.
Aki Siren, isäntä