torstai 23. toukokuuta 2013

ENNÄTYSKEVÄT ÄYSKOSKELLA
Hyvät lukijat, on ilo kertoa siitä että Äyskosken kevät on ollut ennätyksellisen hieno kalastuksen suhteen. Vaikka salakka ei tätä kirjoittaessa ole vielä noussut koskeen, tilastoissa on jo parikymmentä 60 cm ja sitä suurempia taimenia. Aivan huikea tulos, ja toivottavasti tahti vain paranee. Kuuden suuriman taimenen mitta alkaa luvulla seitsemän.

Äyskoski on ollut pioneeri taimenen ”pyydystä ja päästä” -kalastuksessa maassamme.  Vuodesta 2005 alkanut kalojen vapauttaminen on tuonut kaunista tulosta, ja Äyskoski onkin maamme edelläkävijöitä vastuullisen taimenenkalastuksen edelläkävijöinä. On hyvä muistaa että taimen on erittäin uhanalainen laji napapiirin eteläpuolella ja jokainen yli 60 -senttinen taimen tekee omaa, tärkeää työtään taimenen luonnonlisääntymisen eteen.

Kirjoittaja ja Aki Siren voivat vakuuttaa, että tämän vuoden aikana kaikki taimenet, niin eväleikatut kuin täyseväiset tullaan laskemaan takaisin kuvanoton jälkeen. Äyskoski tulee edelleen olemaan edelläkävijä taimenien suojelussa.  Kirjolohia koskeen ei istuteta, ne jotka niitä haluavat voivat onkia niitä Äyskosken Lohibaarin lammikoista.
Ja kalan laatu on aivan huippuluokkaa. Kalalammikoilla on käytössä nauhoittava kameravalvonta. Ilmaisen kalan havittelijat saavat selvitellä kalannälkäänsä syksyn käräjillä ja samalla tiedossa on vuoden kalastuskielto Äyskoskelle.

Kosken vesi on korkealla ja lämpötila kymmenen asteen tienoissa. Vuorokausirauhoitus, eli kalastuskielto ajalla kello 15.00 – 18.00 alkaa 1.6. ja kahluukielto on voimassa kesäkuun alkuun saakka. Jonkun metrin heittopaikoille voi kahlata, mutta muuten annamme taimenpienokaisten olla rauhassa. 

Odotukset ovat korkealla ja kuluva viikko tulee näyttämään millaisia kaloja salakoiden perässä koskeen nousee. Oma veikkaukseni on, että 75 senttiä tulee ylittymään. Se kuka on paikalla, saattaa korjata todellisen jättipotin.

Kireitä siimoja, Juha Jormanainen, river keeper
   
Kirjoittaja ja 67  -senttinen taimen 21.5. klo. 22.30


Iiro Anttonen ja 71-senttinen taimen